Mottó

2012. március 5., hétfő

Kecsketejes körömvirágszappan gazdagon

Az egyik legkedveltebb szappanunk a házi kecsketejet is tartalmazó körömvirágszappan. Az első szappanok egyike volt, amit készítettem, gyógyhatása miatt pedig ez az egyik recept, amit a legtöbbször elővettem. Ezt a most készült szappant különösen sok finom olajjal gazdagítottam, ezért is kapta ezt a címet a bejegyzés.

A körömvirág élénk, citrom- és narancssárga virágaival szinte minden kertben találkozhatunk, de nemcsak egyszerű, kedves kis virágával hódít ez a növény, hanem hatásos gyógynövényünk is. A népi gyógyászat régóta bevált gyógyfüve, számos krém és tea fontos alapanyaga. A növény gyógyhatású része a virága. Szirmaiból gyakran készítenek hajöblítőket, egyes helyeken a konyhában sáfrány helyett ezekkel is színezik a rizst és a leveseket. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.
A kecsketej ápoló- és gyógyhatásairól is írtam már korábban, de mivel ismétlés a tudás anyja, hát lássuk megest :

A kecsketej jótékony hatását évszázadok óta ismerik. A tehéntejnél koncentráltabban tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat.A kecsketejből készült szappanok az egyik legkedveltebb készítmények a természetes anyagok híveinek körében. Testápolásra már az ókori Rómában és Egyiptomban is használták. A módosabbak víz helyett gyakran kecsketejben fürödtek, de később rájöttek, hogy szappanba keverve is hasonló hatást érhetnek el, mint egy-egy fürdéssel. Nem csoda tehát, hogy máig az egyik leghatásosabb testápoló szer. Olyan fontos vitaminokat tartalmaz, mint az A- vagy az E vitamin, emellett aminosavakban, Q10 koenzimben és telítetlen zsírsavakban is gazdag.
Hatóanyagainak köszönhetően a legkülönfélébb bőrproblémákra használhatjuk. A száraz és érzékeny bőr ápolására kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt, segít meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is. Alfa-hydroxy savakban szintén gazdag, így segíti a régebbi bőrrétegek eltávolítását és az új rétegek képződését.
A mostani adagot - száraz, ekcémás bőrre is igen kedvező hatású  - hidegen sajtolt olajokkal - vajakkal bőven  gazdagítottam, és  erre a bőrtípusra is használható illóolajokkal, (rózsafa, geránium és jázmin)  illatosítottam, persze csak enyhén, hogy maradjon egy kis háziszappan illata is... :)

A szappanmassza egy részéből készült teljesen illatmentes is a legérzékenyebb bőrű családtag részére, s lévén már március, (és mert legutóbb nem tudtam otthagyni a bolt polcán ezt a szilikonformát) , virág alakú muffin formába öntöttem, sárga közepét pedig őrölt körömvirágszirmokkal dúsított massza jelképezi (ez is jó mulatság volt, mert az apró papírhengert a forma közepére állítva  nem volt egyszerű megtartani  a massza öntése közben ..)
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, avokádó olaj, shea vaj, sárgabarackmag olaj, szőlőmagolaj, ligetszépe olaj, körömvirág főzet, házi kecsketej, őrölt körömvirágszirmok; rózsafa, geránium és jázmin illóolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...