Mottó

2011. július 28., csütörtök

Miből készülnek ezek a szappanok?

 ♦ Élelmiszeripari minőségű növényi zsírokból (kakaóvaj, kókuszvaj, shea-vaj) és olajokból (olíva-, mandula-, kukoricacsíra, ricinus-, avokádó-, pálma-, hidegen sajtolt napraforgó-, dió-, makadámia-, szőlőmag-, sárgabarackmag olajból), gyógy- és fűszernövények főzetéből, esetenként kecsketej, méz, méhviasz, friss és szárított virágok, levelek és termések felhasználásával készülnek. A növények kertemben vegyszermentesen termesztett fűszer- illetve gyógynövények.

 ♦ Mesterséges színezéket és illatanyagokat a szappanjaim nem tartalmaznak, színüket fűszerek (pl. fahéj, kurkuma, kakaó, kávé), illetve a felhasznált növények (pl. csalánlevél, körömvirág- kamilla- és levendulaszirmok, aprított friss diólevél) illetve főzetük, enyhe illatukat pedig a felhasznált növények, fűszerek, illetve 100%-os tisztaságú (Aromax, Naturland, Helen vagy gyógyszertári ) illóolajok adják. 

 ♦ A szappanok extra ápolóolajokat is tartalmaznak, melyeket a szappanosodást követően adva a masszához (pl. extra szűz olíva- kukoricacsíra-, avokádó- mandula- és ricinusolajat, kakaó- és shea vajat ), mintegy természetes testápolóként hidratálják, ápolják a bőrt. Az enyhe bőrradírozó hatást egyes szappanoknál zabpehely, barna nádcukor, kókuszreszelék, Holt-tengeri iszap, kávé- és szőlőmag őrlemény, himalájai só vagy mákszemek biztosítják.

 Miért jó  háziszappant  használni?


   Nem mindegy, hogy bőrünk közvetlenül milyen anyagokkal érintkezik, hiszen az egyik legfontosabb szervünk is : azon túl, hogy elsődleges védelmi vonala szervezetünknek (véd a mikroorganizmusok behatolásától, a fény hatásaitól, a vegyi anyagoktól és mechanikai hatásoktól), aktív szerepe van a kiválasztásban (verejtékmirigyek), valamint részt vesz testünk hőszabályozásában is, egyik legfontosabb érzékszervünk (tapintás). Nem csak esztétikai okokból fontos tehát, hogy bőrünkre vigyázzunk, és lehetőleg természetes alapú tisztálkodószereket és krémeket, testápolókat használjunk.

 Az enyhén lúgos pH-jú házi készítésű szappanok nem csak a zsíros szennyeződésektől, hanem az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítják a bőrt, így képessé teszik – amennyiben ilyen, plusz ápolóval dúsított szappant használunk - a „feleslegben” lévő, el nem szappanosodott olajok, zsírok felvételére is. Egész más érzés egy ilyen szappannal történő mosakodás : szinte „érdesen” tisztít, könnyű lemosni (nem úgy, mint a tusfürdőt), fürdés után pedig olyan lesz a bőr a plusz ápolóanyagoknak köszönhetően, mintha testápolóval kentük volna be. A bőr így lesz természetesen friss és üde, s nem utolsó sorban egészséges.

A gondosan készített háziszappanjaim tehát nem tartalmaznak semmilyen mesterséges összetevőt, tartósítószert, konzerválót, állagjavítót, szintetikus színezékeket és illat(utánzat)okat, csak élelmiszer ipari minőségű növényi olajokat, vajakat használok szappanjaim készítésekor, melyek vagy illatmentesek, vagy kevés, de jó minőségű, 100%-os illóolajakat (és gyógynövények főzetét, kecsketejet) tartalmaznak.

Erről a témáról és a szappankészítés örömeiről, érdekességeiről bővebben is olvashattok a Levendula magazinban velem készült két interjúban:
 Kérdések és válaszok a háziszappanokról
A levendula szappan titka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...