Mottó

2012. október 20., szombat

Avokádó szappan

Avokádó olajjal készítettem már szappant, viszont avokádó pürét még nem használtam erre a célra, nem is tudom,  hogy maradhatott ki eddig. Most nagyon szép avokádót kaptam a zöldségesnél, méregzöld, padlizsánlilába játszó héjút, pont kellően   puhát. A tisztításnál nem is csalódtam, a húsa fényes olajos, pisztácia zöld  volt, a mag körül világosabb, lágyan   krémes állagú, friss illatú. Két nagy avokádót tisztítottam meg és pürésítettem, olyan sok lett, hogy egy kevés került belőle arcpakolásba is. 

A babérfélék családjába tartozó avokádó, amely spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába, örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár sötét lila is lehet. Puha, vajszerű, nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját (oleum avocado) hidegen sajtolják ki. Egyes fajták gyümölcshúsában 25%-ot is elér a telítetlen olajok mennyisége. 

Őshazájában aligátorkörtének, zöldségvajnak, vajkörtének, tengerészek vajának is nevezték. Több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, valamint az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és magnézium található benne. Olaja, mely összetételében az olívaolajhoz hasonló, szintén magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú. Az avokádókörtét nyersen érdemes elfogyasztani, egyrészt mert főzés közben megkeseredhet, másrészt azért, hogy biológiai értékeiből minél többet megőrizzen. Jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti az LDL (vagyis a „rossz") koleszterin   szintjét, amely az érelmeszesedésért felelős, a benne található vitaminoknak köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns, rendszeres fogyasztása ezáltal csökkentheti a rosszindulatú megbetegedések kialakulásának veszélyét is.
Nem csak egészséges, hanem finom is : többek között krémes, kellemes ízű mártogató vagy kenegető készíthető belőle, egy kis sóval, borssal, reszelt fokhagymával vagy lila hagymával, esetleg pár csepp citromlével,  némi majonézzel, chili paprikával ízesítve, pirítóssal vagy sós ropogtatni valóval egészséges előételként, de akár vacsoraként is tálalhatjuk. Az így készült avokádó dip  ízét a barátnőm isteni padlizsánkrémével kevert amerikai mogyorókréméhez hasonlítanám, nem tudom, mennyit segítettem ezzel.. :)

A kozmetikaipar is szívesen alkalmazza az avokádót, mivel a húsában található magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt táplálja, puhítja és rugalmasabbá teszi a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt, hajat. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére , használják a nap okozta égési tünetek enyhítésére is. Házilag is készíthető belőle pakolás az arc és a dekoltázs bőrére, gazdag B6- és E-vitamint tartalma miatt rendkívül hatásos a száraz, töredezett, fénytelen hajra is, külsőleg, belsőleg egyaránt.
Két  avokádó húsát pépesítettem és pudingosodásnál adtam a szappanmasszához   plusz ápolóként az avokádó olaj és az extra szűz olíva mellett. Felvágás után most olívazöld a szappan, hogy az érési idő alatt hogyan fog változni a színe, arra kíváncsi vagyok...ami biztos, hogy  az összetevők miatt nagyon jó szappan lesz érzékeny, száraz bőrre is.

Szappanom összetevői: 
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, extra-szűz olívaolaj, avokádó olaj, uborkalé, avokádó püré, indiai citromfű illó, grapefruit illó, levendula  és fenyő illó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...