Mottó

2012. november 19., hétfő

Kakukkfüves-rozmaringos szappan

Az egyszerű, szolíd, csaknem teljesen illatmentes rózsaszappan után most egy karakteresebbet terveztem, szín és illatvilága miatt is főleg férfiaknak. A szokásos finom olajokkal, vajakkal készült masszát három részre osztottam, és feketeszénnel színeztem  antracit színűre és galambszürkére, a maradék, natúr massza lett fehér a szappanban. Talán furcsa első pillantásra egy szürke tónusú szappan, pláne, hogy a habja sem lesz teljesen fehér, de a tisztítóhatása vetekszik a hófehérekével, hiszen a feketeszén még fokozza is a méregtelenítő, bőrt tisztító hatást. Illóolajként most sok kakukkfű, rozmaring és némi borsosmenta került bele, szantálfa és gyömbér illóval tettem kissé melegebbé az illatát. 

A szantálfa (Santalum album) apró, örökzöld fa, amely rendkívüli, kellemes illatot bocsát ki. Hazája Délkelet-Ázsia. Indiában a templomok építéséhez és a díszítésükhöz is felhasználták, egyrészt  az illata miatt, valamint azért, mert ellenállóbb a kártevőkkel szemben.  Illóolaját a fa részekből vagy a gyökerekből nyerik lepárlással. vágykeltő, finom, érzéki illatú, képes kiemelni a nőiességet és a férfias vonzerőt is csökkenti a feszültséget, megnyugtat, relaxáló hatású  puhítja, hidratálja, megfiatalítja a bőrt.

A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat és A-, B komplex és C-vitamint tartalmaz. A gyömbér illó olaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát és ízért. Hatóanyaga, a gingerol  fájdalomcsillapító és antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású. A szutykos-párás őszi-téli időszakban érdemes gyömbérteát fogyasztani megelőzésképp, de a már kialakult lázas, meghűléses, influenzás tüneteket is gyorsan enyhíti néhány csésze friss, reszelt gyömbér forrázata,  ami mézzel, citrommal ízesítve finom is.
A kerti kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény.  Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak balzsamozásra használták olaját. Az ókori görögöknél a vitézséget, bátorságot jelképezte, háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok. A kakukkfű illóolaja két, gyógyászatilag fontos vegyületet, timolt  és karvakolt tartalmaz.  A gyógyfüvek ismerői évszázadokon át alkalmazták megfázások, köhögések, torokfájások és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, valamint emésztés serkentésére és  bélférgek ellen is. Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. 
A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik.  Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. A levelekben   rozmarinsav tartalma gyulladáscsökkentő hatású. Kiválóan használható a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként, ajánlják alacsony vérnyomás, illetve a lábak keringési elégtelenségeinél is. A rozmaring illóolaja  antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vérkeringést serkentő hatása miatt hatásosan alkalmazható korpásodás elleni samponokban, hajkondícionálókban is.

A szappan felvágása, mint mindig, megint élmény volt. Hogy a háromféle szín hogyan keveredett egymással - bár tervezetten alkalmaztam őket -, meglepetés volt megint...Nincs közöttük két egyforma, de még hasonló se nagyon...a szappankészítést már csak ezért sem lehet megunni. :)

Szappanom összetevői:
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, lenmagolaj, extra-szűz olívaolaj, rozmaring és kakukkfű főzete, orvosi szén,  kakukkfű, rozmaring, borsosmenta, szantálfa és gyömbér illóolaj. Frissítő, aromás illatú , jól tisztító és ápoló szappan lesz érés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...