Mottó

2011. szeptember 11., vasárnap

Diószappan ligetszépe olajjal

A diószappan-készítés továbbra is kedvenc foglalatosságom marad, egyrészt, mert bőven van hozzá dióolajam, friss és szárított diólevelem, másrészt, mert remek ápoló tulajdonságú már maga az "alapszappan" is, végül pedig mert sokféleképp variálható és illatosítható. A mostani ligetszépe olajjal és virágillattal készült, leginkább száraz, érzékeny és problémás bőrre.
A parlagi ligetszépe, amely egy kis sárga vadvirág, már évszázadok óta használatos gyógyászati célokra. Valószínűleg Dél-Amerikából került északabbra, Kanada keleti partvidékére. Egy-másfél méter magasra is megnő, éghajlati övünkön általában töltéseken és ugaron terem. Éjszakai rovarok porozzák be, ezért nyáron esténként hozza nagy, sárga virágait, melyek érdekessége, hogy reggelre rendszerint elhervadnak.
Már az indiánok körében is népszerű volt, többek között bőrproblémák kezelésére, sebgyógyításra, belsőleg pedig asztma, megfázás és influenza esetén használták. A XVII. században jutott el a növény Angliába, ahol később már csak úgy emlegették: "a király mindent gyógyító szere".
A növény számos olyan hatóanyaggal rendelkezik, melyek egészségre gyakorolt hatásai kiválóak. Bár a népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza, tudományos kutatása csak a XX. század elején kezdődött meg. A kecsegtető eredmények ismeretében a növényt ma már számos iparág felhasználja elsősorban étrend-kiegészítők, gyógyszerek és kozmetikumok kedvelt alapanyagaként.
Az olaj, amelyet a fekete magokból sajtolnak ki, gamma-linolénsavban (GLA) és esszenciális zsírsavakban (linolsavak, alifás olajak) - amelyek létfontosságúak a sejt és a testműködés terén, és amelyeket a szervezet nem tud önmaga előállítani - nagyon gazdag.
A ligetszépéből nyert olajnak mintegy 72%-a esszenciális linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb természetes forrásának tekinthető. E-vitamin tartalma miatt antioxidáns tulajdonságú, tehát semlegesíti a testünk számára káros szabadgyököket és gátolja keletkezésüket.
Bőrfiatalító, gyulladásgátló, hatékonyan használható a csecsemőápolás terén is (ekcéma, pelenkakiütés).
A kozmetikaipar a száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazható szereket készít belőle. Gamma-linolénsav tartalma miatt a neurodermatitisz (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kiegészítő kezelésére használják.

Szappanom összetevői: szappanosított diómacerátumos olívaolaj, ligetszépe olaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, shea vaj, búzacsíra olaj, kakaóvaj, fahéj, méz, diófőzet. Geránium, jázmin, rózsafa, ylang-ylang és bergamott illóolajjakkal illatosítottam. Soknak tűnhet, de nem az, a dió fanyar illata jól harmonizál az édesebb virágillatokkal is.

2 megjegyzés:

  1. Ildiko, a szappanok mesesek, bar egyelore csak a latvanyukban lubickoltam:)
    Veled fel tudom venni a kapcsolatot?
    Noa

    VálaszTörlés
  2. Kedves Noa!
    Örülök, hogy tetszenek a blogbéli szappanok :)
    A blog jobb oldalán, legalul található a "levelesláda". Szívesen segítek tanácsokkal, amikor kevés szabadidőm engedi, ha bárki is szappankészítésre adná a fejét:). (most a tavaszi kerti munkálatok meglehetősen lefoglalnak, de igyekszem válaszolni)
    Üdv:

    Ildikó

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...