Mottó

2012. szeptember 26., szerda

Olívaszappan

Nehéz megszokni, hogy a karácsonyra szánt  olívaszappant legkésőbb a nyár derekán el kell elkészíteni, hogy beérjen az ünnepre, lehet, hogy érdemes lenne rögtön januárban nekilátni, az a biztos, és a szappan is már majdnem "aleppoi" lehetne, ha egy évig érik.
Az enyémnek már három hónapja sincs karácsonyig, a megajándékozottaknak majd ki kell bírniuk valahogy egy hónapot, amíg használható lesz...
Már kétszer készítettem olívaszappant, mindkettő nagyon kellemesen, krémesen habzó, igazi ápoló natúr szappan lett. Most megpróbáltam minden egyéb összetevőt elhagyni (kókuszvaj, ricinusolaj, pálmavaj), és működik...A babér macerátum most is saját, hónapokig érleltem extra szűz olívaolajban az apróra vágott babérlevelet. A szappanok annak ellenére, hogy teljesen illatmentesek (illóolajokat sem tartalmaznak), enyhén krémes, natúr tisztaság illatúak már így frissen is. Kisebbik gyerekem szerint fehér csokira hasonlít, de szerintem csak éhes malacka makkos szindrómája volt, én inkább érzem  a szappanon a babér illatát, de lehet, hogy csak azért, mert tudom, hogy abból van...?

 A babér régen ismert fűszer, a mediterráneumban vadon is termő, Kis-Ázsiában honos, a Földközi-tenger környékén széles körben termesztett örökzöld fa vagy cserje. Elsősorban a bogyóját és a levelét hasznosítják. A bogyókat éretten szüretelik le és belőle nyerik a babérvaj nevű olajat. A levelek sok cineolban gazdag illóolajat tartalmaznak, amely a kámfor-csoportba tartozó vegyület. Nyákoldó, fájdalomcsillapító, antiszeptikus hatású (ezért alkalmasak a magas cineol tartalmú olajok a fertőző légzőszervi megbetegedések kezelésére).  Gyógyhatásai között még a babérolaj nyugtató hatását is számon tartják. Forrázatát belsőleg, külsőleg pedig fürdővízbe téve az idegeket elernyesztő és az alvást segítő tulajdonságát tapasztalták. 

A kizárólag olívaolajból készült szappan  jóval kevésbé habzik más szappanoknál,  kis buborékokkal, selymesen. A bőrt kíméletesen tisztítja, rendkívül jól ápolja, még az  érzékeny bababőrre is nyugodtan használható. (arra viszont, hogy a háziszappan szembe ne kerüljön, mindig ügyelni kell - ennél a szappannál is, mert kellemetlenül tud csípni, saját tapasztalat...)   Szappanom összetevői:  extra szűz olívaolajból készült babér macerátum, olívaolaj elszappanosítva, babér-főzet, az extra ápoló is babérolaj.  A Szappan Téka madárkáját még tavaly álmodtam meg,  elkészítése Mörjike ügyes kezét dicséri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...