Mottó

2012. november 17., szombat

Rózsaszappan

Ma nagyon szép idő volt. Ha nem lett volna kicsit csípősen hideg, nem is hinném, hogy november van...még mindig van a levendulabokrokon virág, pedig már háromszor is szüreteltem, és szeretne még kinyílni négy  rózsabimbó  is....
Az első rózsaszappanom úgy fogyott el, hogy ki sem tudtam próbálni. Azóta elmúlt a nyár, szedtem-szárítottam szorgalmasan a rózsaszirmokat, és készítettem többször rózsavizet és extra szűz olívaolajból macerátumot is. A több hónapi állás alatt enyhén rózsaillatú lett az olaj, a rózsavíz is rég várta már, hogy szappan is készüljön belőle.  
Az nyáron készült rózsaszappanom rózsaszín agyaggal és feketeszénnel készült, a mostaniba  rózsaszín  és fehér agyag került, olyanra terveztem, mint amilyen az egyik kedvenc rózsám, épp csak illatosra és majdnem fehérre. 
A rózsavíz a rózsaolajból készülő parfüm előállításának folyamán keletkező melléktermék. Indiában és az arab országokban édességeket, tejből készült ételeket ( pl. a rizspuding) ízesítenek vele. Indiában kedvelt ital a „lassi”, amely joghurt, cukor és gyümölcslevek kombinációja, Indonéziában pedig a „bandung” nevű ital egyik összetevője. A muszlim szakácsok a rózsavizet a vörösbor és az alkoholok helyett használják a konyhában. Nálunk is egyre elterjedtebb a rózsa gasztronómiai felhasználása : lekvárt, szörpöt, fagylaltot is készítenek belőle. Az arcbőrön használva a rózsavíz a leginkább tisztító hatású arclemosó. Tökéletesen eltávolítja a bőrről a napi szennyeződéseket, a zsíros lerakódásokat, tonizálja és üdévé teszi a bőrt. Hatásos az arcbőr öregedésének késleltetésében is, mert simává varázsolja az arcbőrt, csökkenti a ráncok mélységét, hűsítő, frissítő hatású.

 Az olívaolajból készült rózsa macerátum  öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat, csökkenti a stressz és az irritáció hatásait.  Száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazható. érett bőrre különösen ajánlott. Mivel a rózsa hatóanyagai gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságúak, zsíros és pattanásos bőr kezelésére is kitűnőek a rózsás termékek, valamint enyhítik a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit.

 A rózsaszín és a fehér agyag, amellett, hogy nagyszerűen tisztítja a bőrt,  sokféle  ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz, ezért nem csak szappanok, hanem  arcpakolások kedvelt alkotóelemei is. Többek között kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot tartalmaznak, melyek a bőr rugalmasságáért felelnek, a rózsaszín agyag vas-oxidot is,  amely pórusösszehúzó és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Szintén gyulladáscsökkentő és bőrmegújító hatású a cink és a szabadgyököket megkötő szelén is.   Az agyagok használata nem csak aknés, gyulladt bőrre jótékony hatású, hanem regenerálják,   puhítják, revitalizálják is a bőrt.  
Ez a szappan csaknem illatmentes, mindössze egy  kevés valódi rózsaolajjal  gazdagítottam. Krémes-fehér, puha illatú lett, másképp nem tudom leírni..

Szappanom összetevői:
szappanosított olívaolaj, búzacsíra olaj, kókuszvaj, pálmaolaj, shea vaj, kakaóvaj, ricinusolaj, extra szűz olívaolajból készült rózsa macerátum,  rózsaszín agyag, fehér agyag, rózsavíz, rózsa illóolaj, a tetejét szárított, a kertemből való mélybordó rózsaszirmok díszitik.

5 megjegyzés:

  1. Na, eddig bírtam: úúúgy szeretnék egyszer egy kirándulást tenni hozzád, annyi csupa finomság és életszeretet árad a szappanjaidból, fotóidból, irományaidból. Úgy megnézném a kerted, növényeid és persze a szépséges szappanokat.

    VálaszTörlés
  2. Timka, ez olyan jólesett! Most már várjunk a rózsa- és levendulavirágzásig, a kertem már alszik... röpke pár hónap csak, és várlak! :)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Lehet, hogy túrát kellene hozzám szerveznem? :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...