Mottó

2013. október 23., szerda

Mézes-diós szappan

Mindig van épp kedvenc szappanom, most talán a mézes-diós  lesz az.  Mostanában igencsak idő szűkében vagyok, írni és szappanozni is kevés marad, így egy korábbi bejegyzésemből idézek. Amit akkor a mézről írtam, amúgy is időtálló, csak a szappan "ruhája" változott, a (szó szerint is) finom tartalom pedig csak bővült. Extra ápolóként most is shea vajjal, extra szűz olívaolajjal, illetve saját készítésű dió macerátummal gazdagítottam ezt a szappant.


A mézet már az ókori Egyiptomban is kenőcsként használták, sebeket kezeltek vele, melyek így nem fertőződtek el. Cukortartalma magas (egy rész vízből és négy rész gyümölcs- illetve szőlőcukorból áll), pH-tartalma alacsony, szerves savtartalma (elsősorban citrom- és almasav) jelentős. A római gladiátorok a mézet általános fizikai erőnlétük javítására fogyasztották. Ennek is van tudományos alapja: a méz szénhidráttartalma magas, így kiváló energiaforrás. A méz igen gazdag ásványi anyagokban is: vasat, kalciumot, foszfort, ként, magnéziumot, káliumot, nátriumot és cinket is tartalmaz. A méznek több, mint háromszáz változatát ismerjük, melyek színük, ízük alapján térnek el. Legjellegzetesebb sajátosságaikat természetesen a bázisul szolgáló virágok nektárja határozza meg.


A méhek az előgyomrukban gyűjtik a virágok nektárjából és a mézharmatból a méz alapanyagát, mely a gyomornedvekkel keveredve vegyileg átalakul. Ezt a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozók a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet. A tömény mézben nem képesek az élesztőgombák és más mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros - főként fruktózból és dextrózból álló, de egy kevés virágport, viaszt, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó - anyag nem romlik meg. A történelem során a mézet a legváltozatosabb módokon használták gyógyszerként - a legérdekesebb pedig az, hogy ezeket a módszereket később a tudomány is igazolta. A mézet, amellett, hogy finom és egészséges eledel, előszeretettel használják kozmetikai alapanyagként számos jó tulajdonsága miatt : 

•  nyugtatja az érzékeny vagy irritált bőrt 
•  megtartja a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást 
•  hidratálja, táplálja, simává és rugalmassá teszi a bőrt 
•  hatásos antioxidáns 
•  gyógyítja és megelőzi a pattanásokat 
•  segíti a bőrsejtek megújulását, regenerációs képességét 
•  hatásos akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén
•  hatóanyagai és vízmegkötő - képessége lassítja a bőr öregedését

Kicsit merészen több mézet tettem ebbe a szappanba a szokásosnál, így jobban  kellett rá vigyázni, hogy ne melegedjen túl az öntés után. Szinte feketére gélesedett, izgultam is nagyon, mit találok a felvágásnál...a felülete szebb is lehetne, látszik, hogy az öntés előtt igyekeznem kellett: mivel gyorsan dermedt, nem sikerült homogénre keverni a mézzel, ezért látszódnak a szappanban barna foltok. Az illata viszont nagyon finom, karamelles-barnacukros. A mintát egy sütiformáról csentem. Hogy hasonlítson méhecskére, a potrohát fogpiszkálóval csíkoztam be, és a csápok is utólag kerültek a helyükre.

Szappanom összetevői: 
szappanosított dió macerátum olívaolajból,  pálmaolaj,  kókuszvaj, shea vaj, kakaóvaj, sárga házi méhviasz,  házi virágméz,  extra szűz olívaolaj, diólevél-főzet; kevés gyömbér, fahéj és szegfűszeg illóolaj. Készült néhány méhecske formájú, illatmentes babaszappan is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...