Mottó

2011. szeptember 11., vasárnap

Citrus szappan szőlőmagolajjal

Nem sok olyan számomra megnyugtató dolgot tudok, mint korán reggel, egy csésze kávéval a kezemben ( és két ebbel a sarkamban) bóklászni a szőlőben, szemrevételezni a pompás fürtöket, jó így feltöltődni egy-egy nehéznek ígérkező nap előtt. Az idén a sok napsütésnek és a nyárvégi kellemes időnek köszönhetően valamivel korábban érik a szőlőnk, rendkívül édes, zamatos is lett. Az egyik kedvenc gyümölcsöm, íze és a fürtök szépsége miatt is. Persze nem elhanyagolható az élettani hatása sem, külsőleg alkalmazva épp olyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a gyümölcsöt magát, vagy a magjából préselt olajat fogyasztva, egy pohár jóféle száraz vörösborról már nem is beszélve....
A szőlő az egyik vitaminokban, nyomelemekben és ásványi sókban leggazdagabb gyümölcsünk. A szőlőcukron és a nagy mennyiségű (70-80%) vízen kívül tartalmaz kalciumot, magnéziumot, mangánt, vasat, B1-, B2-, B6-, B12-, A-, C-, P(rutin)-, PP (más néven B3)-, K-vitamint, polifenolokat és folsavat.
A szőlő magjából az egyik legértékesebb olaj préselhető. Mivel a szőlőmagok csak 6-20%-ban tartalmaznak olajat, valamint hidegsajtolással ennek a mennyi-ségnek is csak a fele nyerhető ki, ezért a hidegen sajtolt szőlőmagolaj egyike a legdrágább olajoknak.
Könnyű, nem filmképző, gyorsan beszívódik a bőrbe. Antioxidáns, sejtfalvédő hatása miatt a leggyakoribb „anti aging”, bőröregedést gátló olaj, az érett bőr és a szemkörnyék kitűnő ápolószere.
A hidegen sajtolt szőlőmag olaj zöld színű, és borra emlékeztető illata van. Alapvető szerepet játszik a korszerű egészséges táplálkozásban, így az egészség megőrzésében és javításában. Gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonoidokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója), klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik.
Védi az érrendszert a meszes plakkok kialakulásától, erősíti a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt.

Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a "jó" HDL és csökkenti a "rossz" LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürke hályog kialakulását. Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így csökkentve a daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét. Rendszeresen fogyasztva az öregedési folyamatokat lassítja.

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj hatékony kozmetikai szer is: a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, a petyhüdt bőr állapotán javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.
Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt a szőlőmagolajat az egyik legértékesebb növényi olajfélének tartják.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, szőlőmagolaj, pálmaolaj, kókuszolaj, ricinusolaj, shea vaj, jojoba olaj, fodormenta tea, levendula-főzet, friss és szárított körömvirágot valamint sáfrányos szeklicét turmixoltam a felső rétegbe. Citrusos illatát természetes illóolajak adják, narancs-, citrom- és kubebabors-illót használtam.
Frissítő illatú, a bőrt jól hidratáló, tápláló szappan lesz pár hét múlva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...